Makine Teknolojisi

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomoti? durumundadır Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kali?ye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğra? bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hede?emiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.

Alanının altında yer alan meslekler

◘ Endüstriyel Kalıpçılık
◘ Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
◘ Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
◘ Makine Bakım Onarımı
◘ Bilgisayarlı Makine İmalatı
◘ Mermer İşleme

ENDÜSTRİYEL KALIPÇI

Tanımı

Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir.

Görevleri
◘ Teknik resim çizmek.
◘ Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak.
◘ İmalat işlemleri yapmak.
◘ Parçaya uygun kalıp tasarımı yapmak.
◘ Sac metal kalıpları yapmak.
◘ Birleşik sac metal kalıpları yapmak.
◘ İş kalıpları yapmak.
◘ Hacim kalıpları yapmak.
◘ Kalıp bakım ve onarımlarını yapmak.
◘ İş organizasyonu yapmak.
◘ İş güvenliği önlemlerini almak.

Bilgisayar destekli endüstriyel modellemeci

Tanımı

Model imalat resmini çizen, malzeme, dökümcülük, ahşap, metal, termoset plastiklerin işleme ve şekillendirme ve bunları işleyecek tezgah ve makineleri kullanım
bilgisine sahip, prototipleri yapan, seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak
modelleme ve maça sandıkları yapabilen, bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgahları güvenli
olarak kullanarak her türlü modellemeyi yaparak seri üretime hazır hale getiren, makinelerin
periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren nitelikli kişidir.
Görevleri
◘ Teknik resim çizmek.
◘ Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak.
◘ CNC tezgahlarında modelleme yapmak.
◘ Kompozit malzemelerden modelleme yapmak.
◘ Epoksi malzemelerden modelleme yapmak.
◘ Seri üretim modellemeleri yapmak.
◘ Hassas döküm ve hızlı prototip teknolojileri ile modelleme yapmak.
◘ Temel imalat işlemleri yapmak.
◘ Üst yüzey işlemleri yapmak.
◘ İş organizasyonu yapmak.
◘ İş güvenliği önlemlerini almak