Endüstriyel Bakım Onarım Dalı

Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Dalın amacı fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

◘ Bobinaj,
◘ Büro Makineleri Teknik Servisi,
◘ Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü,
◘ Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,
◘ Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım,
◘ Endüstriyel Bakım Onarım,
◘ Görüntü ve Ses Sistemleri,
◘ Güvenlik Sistemleri,
◘ Haberleşme Sistemleri,
◘ Yüksek Gerilim Sistemleridallarında eğitim verilmektedir.

Endüstriyel bakım onarım elemanının, İş bulma imkânları oldukça fazladır.

◘ Kamu yada özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde,
◘ Elektrik santrallerinde,
◘ Fabrikalarda,
◘ Şantiyelerde
◘ Güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler.

Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler. Büyük ölçekli işletmeler genellikle elerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri elektronik bakım-onarım firmalarından satın almaktadır.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

◘ İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
◘ Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
◘ Elektrik
◘ Elektrik-Elektronik Teknikerliği
◘ Elektronik Haberleşme
◘ Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
◘ Endüstriyel Elektronik
◘ Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
◘ Endüstriyel Otomasyon
◘ Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
◘ Ev Cihazları Teknolojisi
◘ Hidroelektrik Santralleri
◘ Mekatronik
◘ Mekatronik (Uzaktan Eğitim)
◘ Otomotiv
◘ Radyo ve Televizyon Tekniği
◘ Termik Santral Makineleri
◘ Termik Santrallerde Enerji Üretimi

İstihdam Alanları

Elektrik-elektronik teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

◘ Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde,
◘ Büro makineleri teknik servislerinde,
◘ Elektrik tesisatçılarında,
◘ Elektrik pano kurulum atölyelerinde,
◘ Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,
◘ Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde,
◘ Güvenlik sistemleri teknik servislerinde,
◘ Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde,9.
◘ Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,
◘ Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,
◘ Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,
◘ Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında,
◘ Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb. yerlerde çalışabilirler.